Van een chaotisch huis kun je moedeloos en wanhopig raken. Je weet niet meer waar je beginnen moet om alles weer op orde te krijgen. Deze pagina is bedoeld om je te helpen. Denk er aan dat de huidige situatie niet van de ene op de andere dag is ontstaan. Hij zal daarom natuurlijk ook niet van de ene op de andere dag zijn opgelost.

Om op orde te komen nemen we kleine stappen en beginnen met het wennen aan een aantal dagelijkse routines die je helpen om van je rommel af te komen en je huishouden dagelijks bij te houden. Iedereen kan volgens dit systeem werken. Het maakt niet uit of je oud bent of jong, buitenshuis werkt of thuis bent bij de kinderen. Je kunt het: je hebt alleen iemand nodig die je even op weg helpt en je bemoedigt wanneer je het niet meer ziet zitten.

Heb je ook in je hoofd die beschuldigende gedachten, die je vertellen dat je achter bent en dat alles nú gedaan moet worden. Deze gedachten gaan we uitdoven en vervangen door het bemoedigende idee dat je niet achter loopt en dat je het kunt: telkens één stap tegelijk!

LET OP: Ga niet te snel naar de volgende stap. Begin er pas aan wanneer de vorige een gewoonte is geworden.

De eerste stap is het poetsen van je gootsteen. Het lijkt een nietszeggende stap, neem hem in het geloof dat hij je leven kan veranderen.