Elke dag 15 minuten opruimen in één ruimte, waarbij je de 27-wegwerpactie toepast en het opruimen van je hotspots, horen bij de meest krachtige middelen om een opgeruimd huis te krijgen.Bedenk: je kunt rommel niet organiseren. Je kunt alleen de dingen waar je van houdt organiseren!

Hieronder lees je tips om rommel op te ruimen. Zet je huis op dieet. Een dieet dat er voor zorgt dat alle rommel uit zijn leven verdwijnt.

Wanneer ruim je op

Beslis hoe vaak je een zone gaat opruimen. Doe elke dag een klein beetje. Gebruik een wekker. Wees gewaarschuwd: dit kan dwangmatig worden! Als je eenmaal bent begonnen, wil je alles in één keer opruimen. Brand jezelf niet op! Doe maar een klein gedeelte per keer. Het huis is niet in één dag rommelig geworden en het zal ook niet in één dag opgeruimd zijn. Als je de wekker zet, mag je maar twee sessies per keer doen. Misschien lijkt het of je doel onbereikbaar is, maar in kleine gedeeltes gaat het je echt lukken. In een paar maanden zal het huis helemaal opgeruimd zijn.

Wat heb je nodig bij het opruimen?

Je zult vuilniszakken, dozen, markeerstiften en een stofdoek nodig hebben. Schrijf op de dozen: "Weggeven", "weggooien" en "wegleggen". Doe in de doos "weggooien" een vuilniszak.

Hoe pak je het aan?

Zet je wekker op een uur (of 30, 15 of 10 minuten - het maakt niet uit hoe lang). Doe je werk zo snel als je kunt en haal niet meer spullen te voorschijn dan je in je ingestelde tijd kunt opruimen. Dit betekent: doe maar één la, of maar één kast (of zelfs maar één plank in een kast), één tijdschriftenbak, of ruim alleen onder het meubilair in een zone op. Doe niet al deze dingen tegelijk!
Start bij de ingang van de ruimte en werk dan kloksgewijs de ruimte door. Sla geen stukken over. Wat er ook aan de beurt is, doe het gewoon!
Met dozen aan je voeten en een stofdoek in je hand, begin je met opruimen en wegdoen van dingen die niet in de ruimte horen waar je bent. Stop vuilnis in de "weggooien"doos, dingen die je weg wilt geven in de "weggeven"doos en dingen die ergens anders in huis thuishoren in de "wegleggen"doos. Maak je geen zorgen als je op dit moment geen plaats hebt voor alles wat je weg moet leggen. Tegen de tijd dat je klaar bent, zul je zeker plaats hebben.

Wat ruim je op?

Stel jezelf de volgende vragen als je gaat opruimen:

  • Houd ik van dit ding?
  • Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt?
  • Is het echt vuilnis?
  • Heb ik een andere die beter is?
  • Heb ik er echt twee nodig?
  • Heeft dit sentimentele waarde, waardoor ik er van houd?
  • Of geeft het me een schuldgevoel en maakt het me verdrietig als ik er naar kijk?

Ruim alles in deze ruimte op waar je niet blij van wordt. Als je ergens niet van houdt, zorg dan dat je er van af komt. Bevrijd het voorwerp, zodat iemand anders er van kan houden.

De "weggooien"doos is vol

Als de "weggooien"doos vol raakt, haal dan de vuilniszak er uit, doe hem dicht en doe hem in de vuilnisbak, de achterbak van je auto of op welke plek dan ook waar je je vuilnis bewaart. Doe een nieuwe zak in de "weggooien"doos en ga door tot de wekker gaat.

De "weggeven"doos is vol

Als de "weggeven"doos vol raakt, plak hem dan dicht en doe hem in je auto. De volgende keer als je op pad bent, kun je de doos afgeven bij het Leger des Heils, de kringloopwinkel of aan een ander goed doel. Bewaar je rommel niet voor een rommelmarkt of Koningsdag. Je zult zegen ervaren door het weg te geven. Denk er aan dat je probeert om van je rommel af te komen en niet bezig bent met het op een andere plaats in je huis te bewaren. Pak nu een andere doos, schrijf er op "weggeven" en ga verder.

De "wegleggen"doos is vol

Als de "wegleggen"doos vol raakt, neem de doos dan in je armen en ren er mee door het huis (maar goed dat je schoenen aan hebt) en leg de spullen in de ruimte waar ze thuishoren. Als je er een plaats voor hebt: leg ze dan daar. Als je er geen plaats voor hebt, leg ze dan in de ruimte waar ze logischerwijs thuishoren. Tegen de tijd dat je klaar bent, zul je voor alles een plaats hebben en zal alles op zijn plaats liggen.

De wekker gaat af

Als de wekker gaat, moet je al de dozen wegzetten. Maar eerst moet je ze allemaal leeg maken. Doe het zo snel als je kunt!