Let op: Dit hoef je alleen maar te doen wanneer je gootsteen erg vuil is. Doe het NIET iedere dag. Voor het onderhoud kun je volstaan met het oppoetsen met een wondersponsje of een doekje met Mr. Muscle Staalfix.

Ik hoop dat je glimlacht wanneer je je blinkende gootsteen ziet. Zelfs oude gootstenen kunnen als nieuw worden wanneer ze goed gepoetst zijn.

En zo doe je het:

  1. Haal alle vaat uit je gootsteen.
  2. Doe kokend heet water in je gootsteen en vul hem tot aan de rand. Als je twee gootstenen naast elkaar hebt, doe er dan één tegelijk.
  3. Doe een kopje chloor of bleek in het hete water en laat het een uurtje weken.
  4. Haal dan de stop eruit met een lange tang. Als je die niet hebt, haal dan met een kopje wat water uit je gootsteen en haal de stop er uit met je hand. Zorg wel dat je huishoudhandschoenen aan hebt om je handen te beschermen tegen het bleekwater. LET OP: zorg dat er geen bleekwater op je kleren komt.
  5. Spoel je gootsteen goed uit.
  6. Schrob je gootsteen met schuurmiddel (VIM, Jif, Mr. Muscle Staalfix).
  7. Spoel al het schuurmiddel er heel goed af.
  8. Neem een scherp voorwerp en maak het randje van je gootsteen schoon als dat boven de aanrecht uitsteekt. Doe het net zoals je je nagels schoonmaakt. LET OP: doe dit niet bij kitranden.
  9. Maak rondom de kranen schoon. Als er veel kalk aanzit kun je ze eerst een tijdje laten weken in een keukenpapiertje gedrenkt in schoonmaakazijn. Gebruik voor het poetsen eventueel een oude tandenborstel.
  10. Poets je kranen daarna op met een zachte droge doek. Gebruik eventueel autowas.

Je hebt nu je gootsteen heel goed schoongemaakt. Denk er aan dat het niet perfect hoeft te zijn. Je perfectionisme zorgt er voor dat je geen zin meer hebt om iets aan te pakken!

Iedere keer dat je nu water in je gootsteen doet, droog je hem daarna af met een schone vaatdoek (leg iedere dag een nieuwe vaatdoek op je aanrecht). Voordat je het weet is het een gewoonte geworden en doe je dit iedere keer voordat je de keuken uit gaat. De rest van je gezin moet dit ook doen, zodat je geen watervlekken meer hebt. Je gootsteen is altijd schoon en blinkend.

Raak niet gefrustreerd als een gezinslid een blinkende gootsteen niet zo belangrijk vindt als jijzelf. Je hebt hem immers zo weer blinkend. Het moeilijkste gedeelte heb je al gedaan en dat zul je nooit meer opnieuw hoeven te doen. Door hem dagelijks te onderhouden zal je gootsteen er altijd blinkend uit zien. Boze, onaardige woorden kunnen niet snel ongedaan worden gemaakt. Vertel je gezin gewoon wat je probeert te doen.

Het geeft niets als je geen vaatwasser hebt. Een vaatwasser is alleen maar een kast voor vuile vaat. Zorg dat je een lege kast onder je gootsteen hebt en zet er een afwasteiltje in. Leer je gezin dat ze hun vuile vaat niet meer in de gootsteen moeten zetten, maar in het afwasteiltje onder je gootsteen. Om ervoor te zorgen dat ze het niet vergeten, kun je een post-it memo in je gootsteen plakken. Wees geduldig: ze hebben het nog nooit geleerd, ze zullen moeten oefenen!

Maak er een gewoonte van om je schone droge vaat meteen op te ruimen en zet je afdruiprekje in het kastje onder de gootsteen. Als je afdruiprekje ook erg vuil is, kun je het laten meeweken wanneer je de gootsteen vol met bleekwater hebt. Of je koopt een nieuwe.