Eén van de dingen die je helpen om een vredig overzichtelijk leven te leiden is het gebruik van een agenda.Het maakt niet uit wat voor soort je gebruikt. Het kan een wandkalender zijn, een zakagenda de agenda in je telefoon of wat dan ook. Als je er maar één hebt.
Bij het starten van het stappenplan voor de dagelijkse routines, merk je al snel dat de routines zijn opgebouwd rond een basis weekplanning. Daarom doe je ook de oefeningen met het huishouddagboek. Een agenda is de volgende stap naar een overzichtelijk leven.
Een agenda is een gereedschap dat jouw en je gezin op de hoogte houdt van wat er in jullie leven aan de hand is. Als je een persoonlijke planner gebruikt, is het bovendien aan te bevelen om ook een familieagenda bij te houden op een centrale plaats in je huis, zo dat alle gezinsleden kunnen zien wat er aan de hand is. Op deze manier zul je geen vergeten wedstrijden, evenementen, afspraken en ... geen teleurstellingen meer hebben!!Je gezin rekent op jou om hen op gang te houden. Het gebruik van een agenda zal niet alleen jezelf helpen, maar je hele gezin.
Als je eenmaal vaste routines en een basis weekplanning hebt opgesteld, weet je dat je één keer per week moet gaan zitten om de volgende week te plannen. We noemen deze dag "planningsdag". Dit is de dag dat je in je agenda kijkt om te zien wat er volgende week in je gezin gaat gebeuren.
Als je geen agenda hebt, zul je op je geheugen moeten vertrouwen om te weten wat er volgende week gaat gebeuren. Ik denk dat we allemaal wel weten hoe dat werkt.
Hoe gebruik je een agenda:
Familiegebeurtenissen:
Neem de tijd om te gaan zitten en vul alle verjaardagen en algemene informatie in die belangrijk in je familie is. Je zult nooit meer een verjaardag of jubileum vergeten! Op je planningsdag kijk je in je agenda en ziet of er kaarten of pakjes moeten worden gekocht en/of verzonden.
Schema's:
Als je een schema van wat dan ook krijgt waarbij iemand uit je gezin betrokken is, VUL DIT DAN GELIJK IN IN JE AGENDA! (denk aan schoolkalenders, sportschema's, scouting, danslessen enz.). Schrijf ze op als je ze krijgt. Laat deze schema's niet op een hotspot in de auto liggen!
Als je ze absoluut niet meteen kunt opschrijven, neem dan een paperclip en maak het vast aan je agenda zodat je de informatie op je planningsdag kunt toevoegen.Dit zal je in staat stellen om te bepalen bij welke gelegenheden je wel of niet aanwezig kunt zijn omdat je ziet of je een dubbele afspraak hebt.
Uitnodigingen:
Als een een uitnodiging ontvangt, gooi hem dan niet op een hotspot of op een stapel post. Vraag jezelf eerst af of je er naar toe wilt gaan. Als je dat wilt, ga dan naar je agenda en kijk of de datum uitkomt voor degene die is uitgenodigd. Als het kan, schrijf het dan meteen in je agenda. Als er een antwoord op de uitnodiging wordt verwacht, regel dat dan ook meteen.
Als het niet kan, of je wilt er niet heen, zorg dan ook voor een reactie en gooi de uitnodiging weg.
Afspraken:
Als je een afspraak bij de dokter/tandarts/kapper /o.i.d. wilt maken, kijk dan eerst in je agenda! Als je de afspraak hebt gemaakt, schrijf de afspraak dan op, zodat je niet met een dubbele afspraak te maken kunt krijgen. Als je een basis weekplanning hanteert, zul je een dag hebben die geschikt is voor afspraken. Probeer al je afspraken op die specifieke dag te plannen.
Sommige agenda's of planners hebben stickers die je tijd en ruimte kunnen besparen door speciale symbolen om mee te plannen. Als je ze hebt, gebruik ze dan. Het zijn instrumenten om je te helpen met plannen. Of gebruik gekleurde pennen ,highlighters o.i.d. Wees creatief!
Vraag het aan iedere georganiseerde persoon die je kent: ze gebruiken agenda's. Als je echt op orde wilt komen, dan is een agenda onmisbaar.
Wees nauwgezet en volhardend in het bijhouden van je agenda en het zal werken! Veel plezier met plannen!